הערכה עצמית נמוכה
טיפול ממוקד בדימוי עצמי והערכה עצמית נמוכה. הגברת תחושת המסוגלות להתמודד עם אתגרים, להציב מטרות, לקבל החלטות ולהתנהל מתוך בטחון עצמי.
הערכה עצמית היא תפיסתו של האדם את ערכו ביחס לתכונות, לכישורים וליכולות שהוא סבור שיש לו, ביחס לעצמו וביחס לאחרים.
אנשים בעלי הערכה עצמית נמוכה תופסים עצמם כחסרי ערך ביחס לאחרים, חשים שהם מהווים נטל. בעלי תחושת חוסר מסוגלות להתמודד עם אתגרים משימתיים או מצבי חיים, מתקשים בהצבת מטרות, קבלת החלטות ופתרון בעיות.
בעלי הערכה עצמית נמוכה מאופיינים בהימנעות, בחוסר יוזמה להציב מטרות, בעלי מוטיבציה נמוכה לפעול למען עצמם. הם מוותרים לעצמם בקלות וחוששים להציב לעצמם מטרות, משימות ואתגרים – מתוך אמונתם בחוסר יכולתם להתמודד, להתמיד ולהצליח.
בעלי הערכה עצמית נמוכה עשויים להיתפס כעצלנים משום שאינם מממשים את יכולותיהם ולא מתאמצים למען עצמם – אך בבסיס ההימנעות נמצא פחד משתק וחוסר יכולת להתמודד עם כישלונות, מחשש שניסיונות כושלים יערערו עוד יותר את תפיסתם העצמית הנמוכה ממילא.
בעלי הערכה עצמית נמוכה יתקשו לקדם את חייהם לקראת חלומותיהם ואף יחששו להעז לחלום, לשאוף לשפר את איכות חייהם – כי הם אינם מאמינים שהם יכולים או ראויים.
בעלי הערכה עצמית נמוכה מתקשים לקבל מחמאות, הם בעלי רגש נחיתות ובעלי קושי ניכר לזהות כישורים, חוזקות ומשאבים אישיים שיש להם ולכן יהיו בעלי מוטיבציה נמוכה ומסוגלות עצמית נמוכה.
מאפיין בולט בדימוי עצמי נמוך הוא הימנעות מהתמודדויות שונות בחיים, לכן הם מגיעים להישגים נמוכים בחייהם, ביחס ליכולותיהם.
ההימנעות לא מאפשרת לפרוץ את “מעגל הכישלון” התפיסתי שהם יצרו בראשם וכך מתחזקת תחושת חוסר המסוגלות לצאת מהמלכוד העצמי. בעלי הערכה עצמית נמוכה שבויים בחוויית חוסר הצלחה מתמדת אשר מחריפה את תחושת חוסר הערך ולכן הם לרוב, אינם ממצים את הפוטנציאל שלהם בתחומים שונים בחיים-לימודים, תעסוקה, זוגיות והגשמת משאלות לב אחרות.
בעלי הערכה עצמית נמוכה סובלים ממודעות עצמית מוגברת ומרגישות יתר לביקורת והערות מהסביבה. הם בדריכות ומתגוננים בקלות. גם אם לא תקפו אותם.
הם בעלי נטייה לפרשנות שלילית של סיטואציות ופעמים רבות יחושו שאינם אהובים ורצויים ויחוו דחייה מהסביבה, דווקא בשל אימוץ התנהגות מרחיקה. הם לוקחים בקלות אשמה ואחריות אישית מוגזמת על עצמם, גם כשאינם אחראיים. ייטו לדיבור פנימי שלילי, מקטין ומאשים. יתייגו את עצמם באופן שלילי ובעלי ראייה פסימית של החיים, של העתיד ושל עצמם להשתנות ולהתפתח.
במערכות יחסים, אנשים בעלי הערכה עצמית נמוכה, אינם מאמינים כי הם ראויים לאהבה מיטיבה והם נוטים לקיים מערכות יחסים וקשרים זוגיים לא בריאים ואף רעילים. ולבלות במחיצת אחרים שיתייחסו אליהם בביטול, בזלזול, יקטינו אותם ויחזקו את הערכתם העצמית הנמוכה ממילא. שכן הם אינם מאמינים שהם ראויים למערכות יחסים טובות ובריאות.
ביחסיהם עם אחרים הם יתחלקו לשני סוגים. אלו שימנעו מלהביע דעה שונה או להביע את דעתם בשל חשש מדחייה ומחוסר קבלה ואהבה מהסביבה, ייטו לרצות אחרים ואף יחושו חוסר נוחות במצבים חברתיים, בהם הם עלולים להיבחן על הישגיהם בחיים. אחרים בעלי הערכה עצמית נמוכה יבקשו להסתיר אותה וינקטו בגישה הפוכה-התנהגות מוחצנת וביטוי ביטחון עצמי מוגזם. אלו יהיו מתגוננים, תגובתיים, צדקנים ובעלי נטייה לווכחנות עזה, יתקשו להחמיא ולפרגן לאחרים (מחשש ל”הגדיל אותם”) ויבחרו להיות בסביבת אנשים שיקל עליהם להקטין ולהקניט.
הערכה עצמית נמוכה קשורה לקשיים רגשיים והתנהגותיים רבים ולחוסר שביעות כללית ומתמשכת מהחיים.
מאופיינת לעתים בשנאה עצמית ודימוי גוף נמוך, התפרצויות זעם וכעס, ביקורתיות, שיפוטיות דקדקנות ופרפקציוניזם עם עצמם ועם אחרים. נוטים לדחיינות בשל פחד מכישלון שיוריד עוד יותר את בטחונם העצמי ויעדיפו להימנע ממשימות שונות, קבלת החלטות חשובות והצבת מטרות ארוכות טווח.
מחקרים קושרים בין הערכה עצמית נמוכה לסיכון להתמכרויות ולהתנהגויות שיש בהן הרס עצמי – הישארות במערכות יחסים רעילות, ריצוי עד וויתר על ערכים חשובים וכן נטייה לחרדות ודיכאון.
ניתן להעלות את הערך העצמי, הדימוי העצמי והביטחון של האדם. אני מציעה טיפול CBT בשילוב כלים יעילים נוספים מתחום הפסיכולוגיה החיובית, NLP ואימון להעצמה.
מגיע לכם לחיות חיים מלאים, מספקים ולחוות הצלחה. אשמח ללוות אתכם בדרך לשם, שרון