תרפיית קבלה ומחויבות ACT: מסע לגמישות פסיכולוגית וחיים משמעותיים.
(Acceptance and Commitment Therapy)
ACT היא גישה טיפולית השייכת לגל השלישי של הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי CBT
בדומה לטיפול cbt, אקט היא גישה מעשית, ממוקדת מטרה ומבוססת כלים. אקט היא גישה טיפולית הוליסטית בכך שמתייחסת לחוויית החיים הכללית של האדם הרואה את האדם כשלם ושואף לחיים מלאי משמעות ולא רק כמתמודד או מאובחן עם תסמינים או בעיות אלו או אחרות.
גישת האקט מבוססת על הרעיון שנוקשות פסיכולוגית היא גורם מרכזי לסבל – בשונה מכאב שהוא בלתי נמנע כחלק מחוויית החיים. אקט רואה בסבל בחירה. או תהליך פסיכולוגי מאופיין בנוקשות מחשבתית כלפי הכאב.
גישת הטיפול באקט שמה דגש על פיתוח גמישות פסיכולוגית, כמטרה בפני עצמה.
גמישות פסיכולוגית מאפשרת לאדם להתבונן על תהליכי חשיבה ותודעה הגורמים לו לקושי וסבל, להיחלץ ממצבי תקיעות רגשיים או התנהגותיים, ללמוד ולנהל באופן אפקטיבי את מערכת היחסים שלו עם חוויות, מחשבות ורגשות לא נעימים או מכאיבים – ACT מסייע לקבל את מכלול הרגשות והחוויות הפנימיות והחיצוניות שהאדם חווה מבלי להיאבק ולנסות להשיג בהם שליטה.
גישת האקט מציעה אימוץ פרספקטיבה רחבה והתבוננות שונה יותר על החוויה האנושית. הגישה האקטית מבוססת על הפילוסופיה והפרקטיקה של הזן בודהיזם אשר רואה בכאב נפשי חלק בלתי נפרד מן החוויה האנושית, מכיוון שעצם המאבק או אג’נדת השליטה יוצרת כשלעצמה סבל.
בשונה מגישות טיפול המתמקדות בשינוי מחשבות ורגשות לא נעימים ומתייחסות אל מה שלא נעים כ’שלילי’ ACT כגישה טיפולית וכתפיסת חיים מעודדת קבלה של החוויות הפנימיות הלא נעימות כחלק מחוויית חיים רחבה ועמוקה יותר. לצד מחויבות נחושה להתמודדות עם אתגרים ונקיטת פעולות משמעותיות מבוססות ערכים האישיים.
גישה זו שמה דגש על פיתוח גמישות פסיכולוגית, המאפשרת לאדם לנוע מתוך בחירה לעבר חיים מלאי משמעות, גם בנוכחות קשיים ורגשות לא נעימים.
היסודות הפילוסופיים והתיאורטיים של ACT
ACT שואבת השראה מהפילוסופיה של הזן בודהיזם, המדגישה את חוסר הקביעות של החיים ואת חשיבות הנוכחות ברגע. כמו כן, היא מבוססת על תיאוריית המסגור היחסי – RFT Relational Frame Theory) המסבירה כיצד שפה וקוגניציה – הממסגרות משמעויות באופן תרבותי ומנטלי- יכולות להוביל לסבל פסיכולוגי. ובפשטות משום שמילים מצמצמות חוויות לכדי מילה או מכתיבות משמעויות למילים שאנו משתמשים בהן.
התהליכים המרכזיים של ACT בדרך לגמישות פסיכולוגית
ומושגים מרכזיים של אקט כגישה טיפולית:
קבלה (Acceptance) קבלה של מחשבות, רגשות ותחושות, ללא ניסיון לשנותם או להימנע מהם. קבלתם ב’חמלה עצמית’ ולא באופן שיפוטי. קבלה היא מעבר מעמדה נמנעת לעמדה מתמודדת המקבלת את הכאב כחלק מקשת חוויות רגשיות, מחשבתיות ותחושתיות שאנו חווים לאורך החיים.
הפרדה קוגניטיבית (Cognitive Defusion) התבוננות במחשבות או תפיסות אודות העצמי כאירועים מנטליים חולפים, ולא כעובדות מוחלטות.
נוכחות (Being Present) הפניית קשב לרגע הנוכחי, תוך מודעות לחוויה הפנימית והחיצונית-ומתוך קשיבות – המושג הפופולרי שכולם מכירים כמיינדפולנס. קשיבות היא תשומת לב מלאה ולא שיפוטית לחוויה הפנימית. הפניית מודעות ותשומת לב לא שיפוטית ונוכחות ברגע זאת לעומת עיסוק מוגזם בעבר ובעתיד (מה שרובנו עושים רוב הזמן).
עצמי כהקשר (Self as Context) התבוננות בעצמי כמרחב מודעות ומגוון של ‘מצבי עצמי’ ולא כתוכן קבוע ועובדתי.
ערכים (Values) זיהוי ובירור של ערכים אישיים-מה חשוב ובעל ערך עבורי. הערכים משמשים כמצפן פנימי ובסיס לנקיטת פעולות ליצירת חיים משמעותיים ומלאים.
פעולה מחויבת (Committed Action) גישת ACT דוגלת בפיתוח מחויבות של האדם כלפי ערכים אישיים. מה שחשוב לאדם ומה שהוא בעל ערך ומשמעות עבורו ומה חשוב לו לקדם בחייו. ובחירה בהתנהגויות ופעולות מחויבות כלפי מטרות בחייו אשר יובילו אותו בכיוון החיים הרצויים מלאי משמעות ובחירה. נקיטת פעולות עקביות התואמות את הערכים חשובות להתקדמות גם בנוכחות קשיים ולמרות כאב רגשי/נפשי/גופני.
חמלה עצמית (Self Compassion) אקט מעודדת גיוס חמלה עצמית בשונה משיפוטיות עצמית וביקורתיות והימנעות מחוויות לא נעימות. בשונה מרחמים עצמיים שיש בהם מן הקורבנות ואשמה.
נשמע קצת מורכב, אך אקט היא גישה חווייתית המאפשרת לאמץ תפיסת עולם שונה המאפשרת רווחה נפשית וטיפול אפקטיבי למגוון קשיים.